Blog: Künefe, een zoete lekkernij!

Bij MADO

De oorsprong

Het gerecht is al eeuwenlang bekend onder de Arabische naam ‘Kanafeh’ met vele varianten in evenzo vele landen en regio’s in het hele Midden-Oosten.

In Turkije is künefe een bekende lekkernij die echter niet overal verkrijgbaar is en de kwaliteit verschilt ook nogal. Het gerecht wordt altijd vers bereid en je moet er dus even op wachten, tot wel 15 minuten. Maar het is het wachten waard! Je kunt er mij ‘s nachts voor wakker maken!

De basis bestaat uit Kadayıf ( met een i zonder puntje), dat zijn zeer fijngesneden deegsliertjes, een ‘vulling’ van jonge ongezouten kaas (Urfa of Hatay), suikersiroop en fijngehakte pistache- of walnoten.

Künefe komt oorspronkelijk uit de regio Hatay in het Zuid-Oosten. De Kaymaklı künefe is met een toevoeging van Kaymak (een volvet gepasteuriseerd aangedikt melkproduct, zo dik als boter). Dondurma (ijs) is ook een heerlijke toevoeging.

Alles is in Nederland te koop in de Turkse/Marokkaanse supermarkten en recepten zijn op het internet te vinden. Ik heb enkele hieronder opgenomen, maar er zijn nog meer recepten te vinden.

Bereiding: de pan inwrijven met boter, daarop de eerste laag Kadayıf, deze laag wordt bedekt met de kaas en daar bovenop komt de tweede laag Kadayıf. Aan weerszijden langzaam bakken in de pan. De oorspronkelijke pan is van koper, tegenwoordig kom je ook andere materialen tegen. Na het bakken wordt de waterige suikersiroop toegevoegd en als garnering pistache of walnoot en eventueel ook de Kaymak of Dondurma.

In Istanboel en andere steden zijn een aantal Künefeleri en restaurants waar je Künefe en ook andere heerlijkheden kunt eten, zoals baklava, sufle en profiterol.

Deze foto’s zijn gemaakt bij ASI Künefeleri in Kadiköy, Istanboel

WAARSCHUWING!! Künefe is behalve erg lekker ook erg calorie rijk! Het bekijken van de video’ s is zeer verslavend! Voor je het weet sta je in de keuken.

Ik heb je gewaarschuwd 😉 Afiyet Olsun, Eet smakelijk

http://www.turksekok.nl/2109/kunefe

https://www.turkse-recepten.nl/kunefe-sliertencake/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *